NEWS

  • UKRATKO O NOVOM PRAVILNIKU O NUTRITIVNIM I ZDRAVSTVENIM IZJAVAMA

    U susret izmenama Zakona o bezbednosti hrane (Sl. glasnik RS, 41/09) na Tehnološkom fakultetu u Novom Sadu 29.06.2016. godine održana je tribina pod nazivom „Aktuelnosti u primeni propisa i službena kontrola u skladu sa Zakonom o bezbednosti hrane“. Jedna od najvećih novina je početak primene propisa koje naše zakonodavstvo do sada nije poznavalo. Radi se o Pravilniku o nutritivnim i zdravstvenim izjavama (u daljem tekstu Pravilnik).

  • Rusi upozoravaju: Srpsko voće puno pesticida !!!

    Upotreba pesticida već godinama je van kontrole. Mnogi poljoprivrednici ne znaju čime prskaju biljke i zemlju, a i ne vode računa na koji način to rade. Karenca, period od prskanja do tanjira, često se nepoštuje, pa kupac na kraju ne zna ni sam da li je zdravo to što nosi kući ili ne. Naročito kad vidi da jabuka nedeljama ne menja izgled, i deluje kao tek ubrana.

  • Javni poziv za dodelu bespovratnih sredstava u svrhu unapređenja poslovanja !!!

    Javni poziv za dodelu bespovratnih sredstava u okviru Programa podrške daljem razvoju MMSP i preduzetnika. Razvojna agencija Srbije raspisala je 25.05.2016. godine Javni poziv za dodelu bespovratnih sredstava u okviru Programa podrške daljem razvoju MMSP i preduzetnika u 2016. godini (dalje: Program). Ovaj program implementira Razvojna agencija Srbije (dalje: RAS) u saradnji sa akreditovanim regionalnim razvojnim agencijama.

    Sredstva iz Programa namenjena su za sufinansiranje troškova pružaoca usluga za sledeće aktivnosti: 1. Uređenje poslovanja u skladu sa zahtevima međunarodnih standarda poslovanja (implementacija standarda ili sertifikacija ili resertifikacija); implementacija standarda iz oblasti kvaliteta, zaštite životne sredine, bezbednosti hrane i…

  • Food Safety – Training Video for HORECA (HACCP)

    HACCP se može primeniti kroz celokupni lanac proizvodnje hrane od primarnog proizvođača hrane do krajnjeg potrošača i njegova primena treba se voditi naučno dokazanim rizicima za ljudsko zdravlje. On se u potpunosti uklapa u koncept “Od njive do trpeze”…

  • Obavezna primena HACCP-a

    Briga o kvalitetu i zdravstvenoj ispravnosti namirnica je imperativ broj 1. u poslovanju namirnicama. Sve je veći broj izvora zagađivanja i zagađujućih materija, ali i rizika od bolesti izazvanih problemima ili nemarom u procesima proizvodnje i prerade hrane. Kako bi postigli zahtevane standarde u pogledu kvalitete i bezbednosti namirnica, omogućuli ispunjenje zahteva zakonske regulative i efikasniji inspekcijski nadzor, neophodno je uspostaviti principe i sprovoditi HACCP sistem. Primena HACCP-a će Vam pružiti i druge značajne koristi kao np. efektivniji i efikasniji rad, bolju organizaciju rada, bolja kontrola efikasnosti pojedinog radnika na poslu, sticanje poverenja kupaca, povećava profi, povećati kvalitet…