GMP | Good Manufacturing Practices
DOKAZ PRIMENE DOBRE PROIZVOĐAČKE PRAKSE
(GMP)
Dobra proizvođačka praksa (GMP) obezbeđuje kvalitet koji omogućava da se proizvodi dosledno proizvode i kontrolišu u skladu sa standardima kvaliteta odgovarajućim za njihovu nameravanu upotrebu i zahtevima dozvole za stavljanje proizvoda u promet ili njihovim specifikacijama. Dakle GMP, odnosi se i na proizvodnju i na kontrolu kvaliteta.
GMP poboljšava postojeći sistem menadžmenta bezbednošću hrane. GMP smernice ne preciziraju uputstva o tome kako proizvoditi proizvod. Oni su niz opštih principa koji se moraju poštovati prilikom izrade, odgovornost organizacije da odredi najefektivniji i najefikasniji proces kvaliteta.
Potvrdom o sertifikovanju Dobre proizvođačke prakse GMP, organizacija ispunjava preduslov za uvođenje delotvornog programa bezbednosti hrane sistema analize opasnosti i kritične kontrolne tačke HACCP.
PRIMENA SISTEMA DOBRE PROIZVOĐAČKE PRAKSE (GMP)
GMP je sistem ima za cilj da osigura da se proizvodi stalno proizvode i budu pod kontrolom u skladu sa standardima kvalitete. Dizajniran je kako bi se smanjile rizike u procesu proizvodnje a koje se ne mogu otkloniti kroz testiranje finalnog proizvoda. GMP pokriva sve aspekte proizvodnje od početnih materijala, prostora i opreme za obuku i lične higijene osoblja.
Detaljne, pisane procedure su bitne za svaki proces koji bi mogao uticati na kvalitet gotovog proizvoda. Mora postojati sistema koji će da omogući dokumentovani dokaz da se propisane procedure dosledno slede na svakom koraku u procesu proizvodnje – svaki put kada je proizvod je proizveden.
Uputstvo za primenu, samokontrolu i kontrolu sistema GMP i GHP proizilazi iz nekolicine osnovnih načela:
1. Zahtevi u pogledu objekata u kojima se proizvodi hrana
2. Održavanje higijene u proizvodnim objektima
3. Zaštita od insekata, glodara i drugih životinja
4. Upravljanje otpadom
5. Voda, led, para
6. Održavanje opreme i alata koji se koristi u procesu proizvodnje namirnica
7. Lična higijena
8. Povlačenje (opoziv) proizvoda
9. Obuka osoblja koje proizvodi hranu ili rukuje hranom
10. Nabavka sirovina i ingredijenata
11. Transport
12. Skladištenje
13. Kontrola bezbednosti hrane – laboratorijska mikrobiološka i hem. ispitivanja
14. Pakovanje i označavanje proizvoda
15. Evidencija
16. Kontrola temperature
High-level details
Iskustva velikog broja razvijenih zemalja na suzbijanju i prevenciji bolesti koje su uzrokovane hranom ukazuje na značaj preventivnog delovanja na opasnosti koji mogu izazvati neželjene zdravstvene implikacije
Znanja o higijeni i bezbednosti hrane su značajno napredovala, a praćenjem bolesti uzrokovanih hranom se potvrdilo da primena principa Dobre proizvođačke prakse (GMP) i Dobre higijenske prakse (GHP) može značajno da smanji broj potencijalnih opasnosti prisutnih u jednom proizvodu
U primarnoj proizvodnji se primenom principa Dobre proizvođačke prakse (GAP) može bitno redukovati broj i vrsta opasnosti u sirovinama i hrani koja se konzumira neobrađena
Smjernice dobre proizvođačke prakse daju smjernice za izradu, testiranje, i osiguranje kvaliteta, kako bi se osiguralo da proizvod hrana ili lijek je siguran za ljudsku upotrebu. Mnoge zemlje su zakonski da hranu, i farmaceutskih i medicinskih uređaja proizvođača pratiti GMP procedure i kreiraju svoju GMP smjernicama, koji odgovaraju njihovim zakonodavstvom.
U našem zakonodavstvu je primena sistema za osiguranje bezbednosti hrane propisana Zakonom o bezbednosti hrane, (Službeni glasnik RS, 41/2009), koji u članu 47. glasi: „Subjekti u poslovanju sa hranom dužni su da uspostave sistem za osiguranje bezbednosti hrane u svim fazama proizvodnje, prerade i prometa hrane, osim na nivou primarne proizvodnje, u svakom objektu pod njihovom kontrolom, u skladu sa principima dobre proizvođačke i higijenske prakse i analize opasnosti i kritičnih kontrolnih tačaka (HACCP).
U ovom zakonu se jasno uspostavlja princip „procene rizika” na osnovu koje se primenjuju adekvatne akcije i meri efikasnost primenjenih mera. Osnovni preduslovi za uspostavljanje HACCP su GMP i GHP. Programi GMP i GHP primenjivi su na sve subjekte koji učestvuju u proizvodnji, prometu i rukovanju hranom, dok je HACCP specifičan za dati pogon ili za jedan proizvod. Stoga se HACCP plan razvija za svaki pogon (proizvod) ponaosob, te se ne mogu koristiti u pojedinačnom slučaju HACCP planovi sličnih proizvođača, niti oni koji postoje u literaturi.
Programi GMP i GHP sastoje se od niza preporuka koje treba sprovesti u svim tačkama lanca hrane kako bi se sprečila njena kontaminacija biološkim, hemijskim ili fizičkim agensima.
Ovi preporuke daju smernice kako treba da budu:
Organizovane i izgrađene prostorije u kojima se proizvodi, transportuje, rukuje hranom
Od čega treba da bude napravljena oprema, kako da se održava i podešava (kalibracija)
Kako da se organizuje nabavka sirovina, ambalaže i dodataka u proizvodnji
Kako da se organizuje održavanje higijene
Kako da se vrši obuka osoblja
Obezbedi sledljivost proizvoda
Obezbedi osnovna dokumentacija o proizvodima
GMP smernicama nisu propisane recepture o tome kako proizvoditi proizvode. Oni su niz opštih načela koja se moraju poštovati u procesu proizvodnje. Kada kompanija uspostavlja svoj proizvodni program i procese proizvodnje, postoji mnogo rešenja kojima se može uticati na ispuniti zahtjeve GMP. To je odgovornost menadžementa kompanije da utvrdi najefikasniji proces u pogledu kvaliteta.